Zero Waste

Zero waste brukar man säga består av fem R, som i korta drag innebär.
  • Refuse – Att tacka nej. Tacka nej till den där gratispennan, tacka nej till plastpåse i affären, sätta upp en nej tack-skylt till reklam på postlådan osv.
  • Reduce – Minska ner på. Ta bort tidningsprenumerationen till förmån för en digital version istället, poppa egna popcorn istället för att köpa chips till fredagsmyset. Minska ner antalet produkter i badrumsskåpet.
  • Reuse – Att återanvända, allt från glasburkar till tvättlappar och till att använda gamla kuvert som anteckningspapper.
  • Recycle – Att återvinna. Handlar både om att återvinna förpackningar och att återvinna gammal textil, t ex att göra tygpåsar av ett gammalt lakan eller göra en vas av en gammal vinflaska.
  • Rot – Att kompostera. Kompostera matavfall, kompostera en tandborste av bambu.
Alltså Zero waste innebär att leva mera hållbart. Återbruk är de som jag tidigare har tillämpat. Nu försöker jag att tänka på hela kretsloppet. Det är mycket man kan göra även om jag önskade att man kunnde handla mera i lösvikt och få slippa alla dessa förpackningar som finns i affären. Men ju fler vi blir som tänker lite annorlunda i allt destu fler förändringar kommer på sikt att ske i framtiden.

Ha det gott!/Åsa.Li


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar