Äggens kretslopp på Strömnäsgården.

Alla kanske inte vet att jag sedan i somras även kan benämna mig själv som bondmora. Vi valde att köpa ett nytt hus för drygt ett år sedan. Det var för att min man ville veta var hans mat kommer ifrån. Detta har resulterat till att vi håller på att starta igång ett andelsjordbruk där vi kommer att producera köttlådor med nöt, fläsk och lamm. Här hittar ni oss på Facebook Strömnäsgården.
På gården har vi även höns. Så tack vare dom är vi så gott som självförsörjande på ägg.



Äggets kretslopp hos oss:

Vi hämtar in ägg.
Förvarar dom i kylen. 
Använder dom.
Tvättar skalen.
Torkar skalen i 1 vecka.
Mortlar skalen.
Ger krosset tillbaka till hönsen.
Hönsen ger oss hållbara ägg.



Hönsen behöver snäckskal för att få i sig extra kalk så att äggen inte blir sköra. När vi ger tillbaka äggkrosset fungerar de på samma sätt som snäckskalen. Hos oss blandar vi eftersom vi inte äter hur mycket ägg som helst. Jag tycker att de är ett underbart kretslopp:-)


Ha det gott!/Åsa.Li

Kommentarer