måndag 6 februari 2017

Farmors påhit

Det här var min farmor Birgitta.Hos henne var självhushållning något naturligt. Denna bild beskriver henne perfekt. Hon älskade verkligen att odla och hon var otroligt generös med sitt överflöd. Hon skulle dock ha sagt att denna gurka är liten, eftersom de är i början på sommaren och att vi får komma tillbaka och hämta mer när de vuxit till sig :-)

Farmor lärde mig att spara på presentpapper och snören efter födelsedagar. De tyckte jag i min ungdom var snålt. Nu tycker jag de är smart. När jag som vuxen börjar intressera mig för Återbuk och hållbar konsumtion kan jag bara jubla åt att hon var en sådan fin förebild.
Hon var uppvuxen med att hushålla och att ta till vara på saker. Hon berättade också för mig att hon alltid hade burkar i frysen för att slänga ner om hon fick rester över. När burken sedan var full gjorde hon pytti panna på det. Detta tips började jag för en tid sedan praktisera på allvar. Glasburkar har jag massor av och de är utmärkta att ha till detta rest samlare. Här om dagen gjorde jag en gratäng och använde osten från burken som var ful.
En annan dag tog jag upp min fulla kött burk med små bitar från sånt som jag faktiskt brukar slänga till hönsen.Tog även grönsaksbyttan och stekt upp tillsammans. Jisses så gott det blev!
Så tack farmor för de tipsen.Ha det gott!/Åsa.Li

2 kommentarer:

 1. Låter som min uppväxt med min mormor och fostermamma, allt sparades och togs om hand. Man lappade, lagade, skapade själv...och att mormor och morfar bodde på samma gård/tomt som morfars föräldrar/syskon och att där fanns ett lantbruk där man gjorde ost, tog grädden av mjölken, odlade, mm, mm...gjorde ju inte saken sämre... Hos fostermamma bar man vatten från brunn, gick på utedass, bar in ved, drog plogen, födde upp köttkaniner, tag till vara på vad naturen gav, mm, mm. Det jag då tyckte var lite "fånigt" och jobbigt är idag guld värt <3

  SV: Ja slänga ihop en egen disktrasa är ingen konst, det fixar du <3 Mm tycker att det kan vara skoj att få dela med sig lite utav sina spartips =)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ett sånt liv strävar jag efter att få. Helt självförsörjande vore fantastiskt:-)

   Radera